FitnessLifestyle

Wat is Pilates? De weg naar een sterker en gezondere jij

Door Ismee op 02 juli 2024
Wat is Pilates? De weg naar een sterker en gezondere jij
Blog

Vergeet die saaie sportschoolroutine! Pilates biedt een weg naar een sterkere, gelukkiger jij. Laat die zware gewichten links liggen. Pilates focust op gecontroleerde bewegingen en bewuste ademhaling, waardoor je lichaam wordt gebeeldhouwd terwijl je welzijn een boost krijgt. Stel je een leven voor zonder rugpijn, met hernieuwde energie en elegantie in je bewegingen. De gastvrije instructeurs van JOUW GYM begeleiden je op deze transformerende reis, ongeacht je fitnessniveau. Klaar om de kracht van Pilates te ontdekken? Duik dieper en ontsluit een gezondere, gelukkiger jij!

Weg met saaie definities! Op zoek naar meer energie, een betere houding en een algeheel gelukkiger gevoel? Dan is Pilates wellicht de missing piece in jouw leven! Maar nu, wat is pilates?

Pilates is een toegankelijke bewegingsmethode die geschikt is voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring. Het helpt je niet alleen om strakker en fitter te worden, maar verbetert ook je lichaamsbewustzijn en vermindert stress.

Bij JOUW GYM geloven we dat Pilates meer is dan enkel fysieke training. We bieden verwelkomende lessen in een motiverende omgeving onder begeleiding van ervaren instructeurs die zich focussen op jouw complete well-being. Lees verder en ontdek hoe Pilates bij JOUW GYM jou kan helpen transformeren

Wat is Pilates?

Pilates is wellicht niet de eerste term die in je opkomt als je denkt aan een workout. Maar wat is Pilates nou werkelijk? In tegenstelling tot high-intensity training of groepslessen met snelle bewegingen, focust Pilates zich op gecontroleerde bewegingen en bewuste ademhaling. Het is een bewegingsmethode die lichaam en geest met elkaar verbindt, ontwikkeld door Joseph Pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Pilates bestaat uit een reeks zorgvuldig geselecteerde oefeningen die verschillende voordelen bieden. Laten we eens kijken naar de kernprincipes van Pilates:

De 6 Pilaren van Pilates

Pilates draait niet enkel om losse oefeningen. De methode is gebaseerd op zes fundamentele principes die de basis vormen voor elke beweging:

 1. Ademhaling: Net als bij yoga, speelt ademhaling een cruciale rol in Pilates. Door gecontroleerd te ademen, lever je zuurstof aan je spieren en verhoog je je concentratie tijdens de oefeningen.
 2. Concentratie: Pilates vereist volledige focus op je lichaam en de bewegingen die je uitvoert. Hierdoor train je niet alleen je spieren, maar verbeter je ook je lichaamsbewustzijn.
 3. Centering: De “core”, oftewel je rompspieren (buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren), staat centraal bij Pilates. Door je core te versterken, creëer je een stabiele basis voor alle bewegingen die je uitvoert.
 4. Controle: Pilates is geen snelle workout met losse bewegingen. Elke beweging wordt gecontroleerd en nauwkeurig uitgevoerd, waardoor je maximale spieractivatie bereikt.
 5. Precisie: Net zoals bij controle, draait precisie om het nauwkeurig uitvoeren van elke oefening. Dit zorgt voor een optimale trainingseffect en minimaliseert het risico op blessures.
 6. Flow: De bewegingen in Pilates vloeien naadloos in elkaar over, waardoor je een gevoel van bewegingsvrijheid ervaart.

Door deze zes principes toe te passen, helpt Pilates je om je lichaam op een efficiënte en veilige manier te bewegen.

Wat is pilates

Voordelen van Pilates bij JOUW GYM

Pilates is meer dan alleen een trendy workout; het biedt een scala aan voordelen die bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Of je nu op zoek bent naar een strakkere buik, meer flexibiliteit, of gewoon een manier om te ontspannen, Pilates kan jou helpen je doelen te bereiken. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen die je kunt ervaren bij JOUW GYM:

Verbeterde kracht & stabiliteit:

 • Pilates is een fantastische manier om je core te versterken. Een sterke core zorgt voor een betere lichaamshouding, helpt rugklachten te voorkomen en geeft je meer stabiliteit tijdens dagelijkse activiteiten.
 • Naast je core worden ook andere spiergroepen getraind, waardoor je algehele kracht en uithoudingsvermogen toenemen.

Verhoogde flexibiliteit & bewegingsvrijheid:

 • Pilates helpt je om je gewrichten soepeler te maken en je bewegingsbereik te vergroten. Dit kan leiden tot een betere algehele mobiliteit en kan zelfs helpen blessures te voorkomen.
 • Door de nadruk op gecontroleerde bewegingen, leer je je lichaam op een efficiëntere manier te bewegen, wat je dagelijkse activiteiten vergemakkelijkt.

Lichaamsbewustzijn & stressvermindering:

 • Pilates is een mind-body workout die je helpt om je lichaam beter te voelen en te begrijpen. Door je te concentreren op je ademhaling en de bewegingen die je uitvoert, kom je meer in contact met je lichaam.
 • De focus op ademhaling en gecontroleerde bewegingen helpt je om te ontspannen en stress te verminderen.

Geschikt voor iedereen:

 • Het mooie van Pilates is dat het geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met sporten, Pilates kan worden aangepast aan jouw individuele behoeften.
 • Bij JOUW GYM bieden we een gevarieerd aanbod van Pilates lessen, zodat je altijd een workout kunt vinden die bij jou past.

JOUW GYM twist:

 • Vergeet niet de unieke aspecten van jouw Pilates lessen te benadrukken. Misschien heb je kleinere groepen, waardoor instructeurs meer persoonlijke aandacht kunnen geven. Of wellicht gebruik je innovatieve materialen om de training nog uitdagender te maken.
 • Benadruk dat JOUW GYM Pilates lessen in een motiverende omgeving plaatsvinden onder begeleiding van ervaren instructeurs die jou helpen om jouw doelen te behalen.

Pilates in de praktijk bij JOUW GYM

Benieuwd hoe een typische Pilates les bij JOUW GYM eruitziet? Lees verder voor een inkijkje in de wereld van gecontroleerde bewegingen en bewuste ademhaling.

Structuur van de les:

Een Pilates les bij JOUW GYM duurt meestal zo'n 60 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Warming-up: De les begint met een rustige warming-up om je lichaam voor te bereiden op de inspanning.
 • Core training: De focus ligt op het versterken van je core, oftewel je rompspieren. Dit is de basis voor alle bewegingen die je tijdens de les uitvoert.
 • Lichaamswerk: Vervolgens werk je aan verschillende spiergroepen door middel van gecontroleerde oefeningen op de mat of met gebruik van Pilates apparatuur.
 • Cooling-down: De les eindigt met een cooling-down om je lichaam geleidelijk aan tot rust te brengen en spierpijn te verminderen.

Materialen:

Tijdens de Pilates lessen bij JOUW GYM maak je gebruik van verschillende materialen om de oefeningen uitdagender en effectiever te maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Matten: De basis voor elke Pilates les is een comfortabele yogamat.
 • Pilates ballen: Ballen worden gebruikt om specifieke spiergroepen te isoleren en je balans te trainen.
 • Elàstische banden: Met elastische banden kun je weerstand toevoegen aan oefeningen, waardoor de training intensiever wordt.
 • Pilates ringen: Ringen bieden extra ondersteuning of juist extra uitdaging bij bepaalde oefeningen.

Ademhaling & Lichaamscontrole:

Ademhaling en lichaamscontrole staan centraal bij Pilates. Onze ervaren instructeurs begeleiden je bij het correct uitvoeren van de oefeningen, met nadruk op gecontroleerde bewegingen en gecoördineerde ademhaling. Dit zorgt voor een optimale trainingseffect en minimaliseert het risico op blessures.

Bij JOUW GYM ervaar je dat Pilates meer is dan alleen losse oefeningen. Het is een complete bewegingsmethode die je lichaam en geest in balans brengt.

Wat is pilates

Misverstanden over Pilates weggenomen 

Pilates is een geweldige manier om je gezondheid en welzijn te verbeteren, maar er bestaan ook wel wat misverstanden over deze bewegingsmethode. Laten we een aantal van de meest voorkomende misverstanden uit de weg ruimen:

Misvatting 1: Pilates is alleen voor jonge, lenige mensen.

Realiteit: Pilates is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring. De oefeningen kunnen worden aangepast aan jouw individuele fitnessniveau. Beginners kunnen de basisprincipes leren, terwijl gevorderden de training kunnen intensiveren met behulp van extra uitdagingen.

Misvatting 2: Pilates is saai en eentonig.

Realiteit: Pilates biedt een gevarieerde workout met een breed scala aan oefeningen. Je zult nooit dezelfde routine twee keer doen. De instructeurs zorgen ervoor dat de lessen dynamisch en uitdagend blijven, ongeacht je ervaringsniveau.

Misvatting 3: Pilates is enkel gericht op spieropbouw.

Realiteit: Pilates is meer dan alleen spierkracht training. Naast het versterken van je spieren, helpt Pilates ook aan het verbeteren van je flexibiliteit, balans en coördinatie.

Misvatting 4: Voor Pilates heb je dure apparatuur nodig.

Realiteit: De meeste Pilates oefeningen kunnen op een yogamat worden uitgevoerd. Bij JOUW GYM gebruiken we wellicht wel wat Pilates apparatuur zoals ballen, ringen en elastieken, maar deze dienen enkel om de oefeningen te intensiveren of aan te passen. De kern van Pilates ligt in de gecontroleerde bewegingen en ademhaling.

Door deze misverstanden te weerleggen, hopen we dat je een beter beeld krijgt van wat Pilates werkelijk inhoudt. Pilates is een toegankelijke bewegingsmethode die jou kan helpen om je gezondheid en welzijn te verbeteren, ongeacht je leeftijd of fitnessniveau.

Pilates bij JOUW GYM: Start jouw reis naar een gezonder en gelukkiger jij! (Pilates at JOUW GYM: Start Your Journey to a Healthier and Happier You!)

Ben je klaar om de voordelen van Pilates te ervaren en je leven een boost te geven? Bij JOUW GYM staat ons team van ervaren instructeurs klaar om je te begeleiden op jouw reis naar een gezonder en gelukkiger leven.

Wat mag je verwachten bij JOUW GYM?

 • Een gevarieerd aanbod van Pilates lessen: We bieden lessen voor alle niveaus, van beginner tot gevorderd. Zo is er altijd een les die perfect bij jou past.
 • Kleine groepen: In onze kleine groepen krijg je alle aandacht van onze instructeurs, die je helpen om het maximale uit de lessen te halen.
 • Een motiverende omgeving: We creëren een positieve en motiverende sfeer waarin je je op je gemak voelt en optimaal kunt presteren.
 • Persoonlijke begeleiding: Onze instructeurs nemen de tijd om je individuele behoeften en doelen te bespreken en stellen een trainingsplan op maat voor jou.
 • Focus op welzijn: We geloven dat Pilates meer is dan alleen lichaamsbeweging. We richten ons op het verbeteren van je algehele welzijn, zowel fysiek als mentaal.

Maak kennis met Pilates bij JOUW GYM en ervaar het verschil!

We nodigen je graag uit om een gratis proefles te volgen en zelf te ervaren wat Pilates voor jou kan doen. Je zult versteld staan van de positieve effecten op je lichaam en geest.

Meld je nu aan voor een gratis proefles en start jouw reis naar een gezonder en gelukkiger leven!

JOUW GYM: Waar Pilates meer is dan bewegen.

Ismee

Ismee

Neuromusculair trainer

Ik ben Ismee Nobels, een professionele Personal Trainer met specialisatie in Neuromusculaire training. Mijn doel is om mensen op een gezonde en speelse manier te helpen bij het verbeteren van hun coördinatie en spierfunctie. Of je nu op zoek bent naar verbeterde sportprestaties, herstel van een blessure of gewoon een gezondere levensstijl, ik ben er om je te helpen op een gezonde en speelse manier. Laten we samen aan de slag gaan en uw fitnessdoelen bereiken met behulp van Neuromusculaire training.

Ook interessant

Gerelateerde artikelen

 • Wat is Pilates? De weg naar een sterker en gezondere jij
   

  Afvallen met een personal trainer in 2024

 • Wat is Pilates? De weg naar een sterker en gezondere jij
   

  Beste Sportschool Amersfoort: Jouw Weg naar Fitness Succes!

 • Wat is Pilates? De weg naar een sterker en gezondere jij
   

  Hoe word ik fit? Volg deze stappen voor de beste versie van jezelf.

Dit is JOUW GYM, de gezondste manier van trainen. Gegarandeerd resultaat als jij wilt Afvallen Fitter wilt worden Sterker wilt worden