Afvallen

Gezond afvallen na zwangerschap: wat werkt wel en wat niet?

Door Ismee op 16 mei 2023
Gezond afvallen na zwangerschap: wat werkt wel en wat niet?
Blog

In dit artikel ontdek je hoe je na de zwangerschap op een gezonde manier kunt afvallen. Lees hoe regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet kunnen helpen bij het bereiken van je streefgewicht. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met een nieuw dieet- of trainingsprogramma.

Veel nieuwe moeders hebben moeite om na de bevalling hun zwangerschapsgewicht kwijt te raken. Ze proberen vaak verschillende diëten, maar deze werken niet altijd voor iedereen. Misschien heb je al geprobeerd om calorieën te tellen, maaltijdvervangers te gebruiken of urenlang op de loopband te rennen, maar blijft het resultaat uit. Het kan ontmoedigend zijn om te zien dat de weegschaal niet verandert, ondanks alle inspanningen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om gewicht te verliezen na de zwangerschap.

In dit artikel gaan we in op de verschillende manieren om na de zwangerschap op een gezonde manier af te vallen. Ook bespreken we de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging en een passend dieet.

Langzaam maar zeker: waarom geduld de sleutel is tot succesvol afvallen na de zwangerschap

Het is goed om te beseffen dat het verliezen van gewicht na een zwangerschap tijd kost en niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Veel vrouwen merken dat ze in de eerste paar maanden na de bevalling geen gewicht verliezen, ondanks dat ze borstvoeding geven. Dit komt doordat het lichaam nog steeds aan het herstellen is van de zwangerschap en bevalling.

Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Het is niet gezond of veilig om snel gewicht te verliezen na een zwangerschap. Een realistisch doel is om ongeveer een halve kilo per week te verliezen. Zorg er wel voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet te weinig eet. Als je borstvoeding geeft, heb je ook extra voedingsstoffen nodig.

Het is ook belangrijk om niet te veel te focussen op de weegschaal, maar ook te letten op hoe je je voelt en hoe je kleding zit. Soms kan het zijn dat je centimeters verliest en strakker wordt, terwijl je gewicht niet zo veel verandert.

Onthoud dat afvallen na een zwangerschap tijd kost, maar met geduld, realistische doelen en een gezonde levensstijl kun je je doelen bereiken.

Afvallen na zwangerschap

Voed je lichaam met gezonde voeding

Het is belangrijk om na de bevalling gezond te eten om af te vallen. Iets wat natuurlijk altijd belangrijk is, maar nu even extra telt. Hier zijn enkele tips:

Eet “echt” voedsel

Zorg ervoor dat je maaltijden veel voedingsstoffen bevatten, zoals groenten, fruit, mager vlees en volle granen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen die veel suiker en verzadigde vetten bevatten. Dus even geen zakjes en pakjes.

Eet regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te eten om je metabolisme op gang te houden. Probeer vijf tot zes kleine maaltijden per dag te eten in plaats van drie grote maaltijden.

Drink veel water

Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden. Water kan ook helpen om je vol te houden tussen de maaltijden door. Zo heb je minder honger en snack je minder.

Een recent onderzoek van de Universiteit van Birmingham toonde aan dat het drinken van 300 ml water vóór elke maaltijd kan helpen om gewicht te verliezen. Dit komt omdat het water kan helpen om je eetlust te verminderen en je zich voller te laten voelen.

Wees voorzichtig met snacks

Als je tussendoor honger krijgt, kies dan voor gezonde snacks zoals fruit, groenten of noten. Vermijd snacks die veel suiker of verzadigde vetten bevatten.

Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge toonde aan dat het eten van gezonde snacks kan helpen om de totale calorie-inname te verminderen en het gewichtsverlies te bevorderen.

Door gezond te eten, kunt je je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om af te vallen na de zwangerschap. Bovendien kan het volgen van een gezond dieet je energieniveau verhogen en je helpen zich beter te voelen.

Blijf regelmatig bewegen

Een andere belangrijke factor bij het afvallen na de zwangerschap is beweging. Hier zijn enkele tips om je te helpen regelmatig te bewegen:

Plan je trainingen

Probeer een schema te maken dat past bij je dagelijkse routine. Dit helpt je om je te motiveren en je te houden aan je trainingsroutine. Start met bijvoorbeeld elke ochtend een wandeling.

Doe activiteiten die je leuk vindt

Zorg ervoor dat je activiteiten kiest die je leuk vindt om te doen. Dit kan je motivatie verhogen en je helpen om je trainingsroutine vol te houden.

Begin langzaam

Als je na de zwangerschap weer begint met sporten, is het belangrijk om langzaam te beginnen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Ga niet direct 5x per week naar de sportschool.

Varieer je workouts

Probeer eens verschillende soorten trainingen uit om je lichaam uit te blijven dagen en je work-out leuk te houden.

Door regelmatig te sporten en een gezond dieet te volgen, kun je je streefgewicht na de zwangerschap bereiken. Onthoud echter wel dat het belangrijk is om realistische doelen te stellen en geduld te hebben tijdens het proces. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je begint met een nieuw dieet- of fitnessprogramma.

Afvallen na de zwangerschap

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl en het is vooral belangrijk voor nieuwe moeders. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dit je dieet en gewichtsverliesproces belemmeren. Het kan ook invloed hebben op je stemming, energie en motivatie om te sporten en gezond te eten.

Om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt, moet je een slaapschema aanhouden en zorgen voor een rustige slaapomgeving. Hier zijn enkele tips:

 1. Plan een vast tijdstip voor het slapengaan en het opstaan, zelfs in het weekend.
 2. Vermijd het gebruik van smartphones, tablets en laptops in de slaapkamer, omdat de blauwe lichtstralen het melatoninegehalte kunnen verstoren en je wakker houden.
 3. Creëer een rustige en comfortabele slaapomgeving door ervoor te zorgen dat de kamer donker, koel en stil is.
 4. Ontspan voordat je naar bed gaat door een warm bad te nemen, te mediteren of te lezen.
 5. Als je baby 's nachts moet worden gevoed, probeer dan overdag slaap in te halen door te rusten als de baby slaapt.

Door voldoende slaap te krijgen, zul je merken dat je je beter voelt en meer energie hebt om te sporten en gezonde voeding te kiezen. Dit gaat je ook helpen bij het afvallen.

Zoek ondersteuning

Zwangerschap kan een emotionele en uitdagende ervaring zijn voor nieuwe moeders. Na de bevalling kunnen er uitdagingen ontstaan, zoals je gewicht gelijk houden. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in deze reis en dat veel opties zijn om je te helpen.

Vraag om hulp

Als je merkt dat je moeite hebt om je doelen te bereiken of dat je vastloopt, vraag dan om hulp. Dit kan variëren van het zoeken naar een personal trainer of het inschakelen van een voedingsdeskundige tot het praten met vrienden en familie over je uitdagingen.

Sluit je aan bij een groep

Er zijn verschillende groepen en gemeenschappen die specifiek gericht zijn op moeders die proberen af te vallen na de zwangerschap. Sluit je aan bij deze groepen om steun te krijgen van andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten als jij.

Overweeg professionele hulp

Als je het gevoel hebt dat je vastzit en dat je niet vooruitkomt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Dit kan variëren van praten met een therapeut tot het bezoeken van een gewichtsverlieskliniek. Het belangrijkste is om te onthouden dat er opties zijn en dat je niet alleen hoeft te gaan.

Onderzoek toont aan dat steun van mensen om je heen je enorm kan helpen. Dus wees niet bang om hulp te vragen als je denkt dat nodig te hebben, je bent niet alleen.

Conclusie

Gezond blijven na de zwangerschap kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kunt je het zeker bereiken. Wees geduldig en geef je de tijd om je doelen te bereiken. Vergeet niet dat het afvallen na de zwangerschap geen race is en dat het belangrijk is om gezonde gewoonten op te bouwen die je op lange termijn kunt doen.

Eet gezonde keuzes en zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam te voeden. Combineer dit met regelmatige lichaamsbeweging om je lichaam te helpen afvallen en sterker te worden. Zorg er ook voor dat je voldoende slaap krijgt, omdat dit een cruciale rol speelt bij je algehele welzijn en kan helpen om stress te verminderen.

Als je meer advies nodig hebt over hoe je kunt afvallen na de zwangerschap, aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij hebben veel ervaren met het afvallen na een zwangerschap. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende intake.

Ismee

Ismee

Neuromusculair trainer

Ik ben Ismee Nobels, een professionele Personal Trainer met specialisatie in Neuromusculaire training. Mijn doel is om mensen op een gezonde en speelse manier te helpen bij het verbeteren van hun coördinatie en spierfunctie. Of je nu op zoek bent naar verbeterde sportprestaties, herstel van een blessure of gewoon een gezondere levensstijl, ik ben er om je te helpen op een gezonde en speelse manier. Laten we samen aan de slag gaan en uw fitnessdoelen bereiken met behulp van Neuromusculaire training.

Ook interessant

Gerelateerde artikelen

 • Gezond afvallen na zwangerschap: wat werkt wel en wat niet?
   

  Wat is Krachttraining? Boost gezondheid, kennis en techniek

 • Gezond afvallen na zwangerschap: wat werkt wel en wat niet?
   

  Vetverbranding Stimuleren: Word Fit en Slank als een Expert

 • Gezond afvallen na zwangerschap: wat werkt wel en wat niet?
   

  Buikvet Wegtrainen: Ontdek de Weg naar een Platte Buik

Dit is JOUW GYM, de gezondste manier van trainen. Gegarandeerd resultaat als jij wilt Afvallen Fitter wilt worden Sterker wilt worden