Lifestyle

Wat is Nutri-Score? Ontcijfer de Gezonde Keuze in de Supermarkt

Door Ilja op 26 januari 2024
Wat is Nutri-Score? Ontcijfer de Gezonde Keuze in de Supermarkt
Blog

Van vinkje naar Nutri-Score: de gids voor slimme voedingskeuzes. Begrijp jij A, B, C, D, E? Leer voedingswaarden ontcijferen en ontdek waarom Nutri-Score de nieuwe standaard is. Vergelijk het met de Schijf van Vijf en lees hoe je de score echt gebruikt. Wees kritisch, ontdek verbeteringen en leer Nutri-Score te omarmen. Geef je gezondheid een boost met onze tips voor de toekomst!

Wil jij ook bewustere keuzes maken? Vroeger, lang geleden (als je je dit herinnert, ben je misschien wat ouder), hadden we het vinkje op de verpakking als leidraad. Een handige indicatie of je keuze gezond was of niet. Maar nu hebben we iets nieuws - de Nutri-Score. Wat is nutri score? Waarom lijkt op het eerste gezicht een pizza beter te scoren dan een vers stuk zalm?

Terwijl je door de gangpaden van de supermarkt struint, probeer je vast de gezondste keuzes te maken. Maar laten we eerlijk zijn, wat betekenen die mysterieuze scores A, B, C en D nu eigenlijk? Wat is Nutri-Score en hoe kun je deze gebruiken om bewuster te eten?

Wat is Nutri Score?

Nu je een beetje bekend bent met wat Nutri-Score is, laten we duiken in de redenen waarom deze score zo'n impact heeft op onze voedselkeuzes. Waarom hebben we deze kleurrijke beoordeling nodig te midden van alle andere voedingsinformatie?

Duidelijkheid in Voedselland

Nutri-Score komt niet uit het niets. In een wereld vol voedingsclaims en complexe etiketten biedt Nutri-Score helderheid. Het is als een navigatiesysteem voor gezonde voedselkeuzes, en hier is waarom:

 1. Directe Vergelijkingen: Nutri-Score maakt het gemakkelijk om producten binnen dezelfde categorie te vergelijken. Of het nu gaat om frisdrank, koekjes of pizza, je ziet in één oogopslag welk product de betere keuze is.
 2. Verkeerslichtsysteem: De kleuren A tot E werken als verkeerslichten. Groen staat voor de gezondste keuze, terwijl rood aangeeft dat je beter even kunt nadenken. Dit systeem vereenvoudigt het maken van gezonde keuzes, zelfs als je haast hebt.

Nutri-Score vs. 'Schijf van Vijf'

Terwijl Nutri-Score een waardevolle tool is, verschilt hij wel met , de 'Schijf van Vijf'. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Samenstelling vs. Algeheel Oordeel: Nutri-Score beoordeelt producten op hun samenstelling, terwijl de 'Schijf van Vijf' kijkt naar het geheel van voedingsmiddelen.
 • Micronutriënten en Porties: Nutri-Score houdt geen rekening met micronutriënten (vitaminen en mineralen) en de hoeveelheid die je van een product consumeert. Dit in tegenstelling tot de 'Schijf van Vijf', die meer factoren meeneemt in het algehele oordeel.

De Nutri-Score in de Praktijk

Hoe vertaalt zich dit naar jouw dagelijkse boodschappen? Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden:

 • Een zakje gezouten noten kan een A- of B-score krijgen, maar staat niet in de 'Schijf van Vijf' vanwege het zoutgehalte.
 • Magere kazen, oliën, halvarines en margarines krijgen mogelijk een C- of D-score, maar zijn wel opgenomen in de 'Schijf van Vijf'.

Conclusie

In deze wirwar van informatie is Nutri-Score een welkome gids. Het helpt je snel te beslissen wat in je winkelwagentje belandt. Maar onthoud, het is niet de enige maatstaf. Begrijp de nuances, en je zult merken dat het maken van gezondere keuzes een stuk eenvoudiger wordt.

Nutri-Score in de Praktijk

Nu we antwoord hebben op de vraag wat is Nutri Score inhoudt en waarom het relevant is, laten we eens kijken hoe het zich vertaalt naar de dagelijkse praktijk. Hoe kun je deze kleurrijke beoordeling gebruiken om gezondere keuzes te maken tijdens je supermarktbezoek?

Op de Verpakking: Snel en Duidelijk

Nutri-Score verschijnt nu op steeds meer verpakkingen in Nederlandse supermarkten. Het is ontworpen als een duidelijk voedselkeuzelogo, en dit is hoe je het kunt benutten:

 • Directe Zichtbaarheid: Bij het oppakken van een product zie je direct de toegewezen letter en kleur. Een groene 'A' betekent een gezonde keuze, terwijl een rode 'E' waarschuwt voor minder gezonde opties.
 • Uniformiteit in Beoordeling: Dankzij het uniforme systeem is het gemakkelijk om producten binnen dezelfde categorie te vergelijken. Een Nutri-Score van 'A' voor een frisdrank betekent dat het gezonder is dan andere frisdranken met lagere scores.

Verplichting voor Producenten

Sinds 2022 mogen producenten Nutri-Score op hun producten plaatsen. Belangrijke supermarkten zoals Jumbo en Albert Heijn hebben al producten met deze beoordeling in de schappen. Enkele essentiële punten om te begrijpen:

 • Verplichte Aanduiding: Als producenten ervoor kiezen Nutri-Score op een product te zetten, zijn ze verplicht dit op al hun producten te doen. Dit helpt consumenten consistent gezondere keuzes te maken.
 • Exclusiviteit van het Logo: Nutri-Score is bedoeld als het enige voedselkeuzelogo. Dit betekent dat andere logo's voor gezonde voeding op de verpakking niet zijn toegestaan. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring bij consumenten.

wat is nutri score

Beoordeling van Inhoud

Hoe interpreteer je de Nutri-Score? Het beoordelingssysteem maakt gebruik van verkeerslichtkleuren en letters om de voedingswaarde van een product aan te geven. Hier is een overzicht van wat de score precies beoordeelt:

Pluspunten voor een Product

 • Eiwit
 • Vezels
 • Fruit
 • Groente
 • Peulvruchten
 • Noten

Minpunten voor een Product

 • Energiegehalte (kcal)
 • Suikers
 • Verzadigd Vet
 • Zout

Schijf van Vijf vs. Nutri-Score

Ondanks Nutri-Score als hulpmiddel, blijft er kritiek bestaan. Het Voedingscentrum verwijst naar de 'Schijf van Vijf' als voedingsrichtlijn en benadrukt enkele verschillen:

 • Algemene Beoordeling vs. Losse Voedingsmiddelen: Terwijl de 'Schijf van Vijf' een product als geheel beoordeelt, kijkt Nutri-Score naar individuele voedingsmiddelen en ingrediënten.
 • Beoordeling op Energie: Nutri-Score neemt het energiegehalte van een product mee in de beoordeling, iets wat de 'Schijf van Vijf' niet doet.

Onderzoek over Nutri-Score

Overheidsstudies die Nutri-Score als de geschikte keuze voor Nederland aanwijzen, roepen echter ook enkele vraagtekens op. Het Voedingscentrum benadrukt zwakke en niet eenduidige bewijzen dat Nutri-Score daadwerkelijk leidt tot gezondere keuzes.

Hoe Lees je de Nutri-Score?

Het gaat het voornamelijk om hoe je de Nutri-Score leest. Het logo biedt een snelle blik op de voedingswaarde van een product. Weet dat het gebaseerd is op de productcategorie. Hierdoor zijn vergelijkingen tussen verschillende soorten producten soms misleidend.

In de volgende secties zullen we dieper ingaan op specifieke aspecten van Nutri-Score en de nuances verkennen die van invloed zijn op gezonde voedselkeuzes.

Nutri-Score versus Schijf van Vijf:

Terwijl Nutri-Score terrein wint als voedselkeuzelogo, blijft de 'Schijf van Vijf' een bekende referentie voor voedingsadvies in Nederland. Laten we dieper ingaan op de vergelijking tussen deze twee benaderingen van gezonde voeding.

De 'Schijf van Vijf'

De 'Schijf van Vijf' is een iconische representatie van gezonde voeding volgens het Voedingscentrum. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken:

 • Vijf Groepen: De schijf verdeelt voedsel in vijf groepen: groente, fruit, graanproducten, zuivel en vlees(waren), vis, ei, noten en peulvruchten.
 • Volwaardige Maaltijden: Het benadrukt de samenstelling van volwaardige maaltijden en biedt algemene richtlijnen voor een gebalanceerd dieet.

Nutri-Score als Individuele Beoordeling

Nutri-Score verschilt doordat het zich richt op individuele producten. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Losse Voedingsmiddelen: Nutri-Score beoordeelt voedingsmiddelen op zichzelf, los van de complete maaltijd. Het geeft consumenten een snelle blik op de voedingswaarde van een specifiek product.
 • Energiegehalte Meegeteld: In tegenstelling tot de 'Schijf van Vijf', houdt Nutri-Score rekening met het energiegehalte bij de beoordeling. Dit kan soms leiden tot andere conclusies over de gezondheid van een product.

Overeenkomsten en Verschillen

Overeenkomsten:

 • Focus op Gezondheid: Zowel Nutri-Score als de 'Schijf van Vijf' hebben als doel consumenten te helpen gezondere keuzes te maken.
 • Nationale Invloed: Beide systemen zijn ontworpen met de Nederlandse voedingscontext in gedachten.

Verschillen:

 • Product versus Maaltijd: Nutri-Score beoordeelt individuele producten, terwijl de 'Schijf van Vijf' de nadruk legt op complete maaltijden.
 • Energiegehalte: Nutri-Score houdt rekening met het energiegehalte, wat de 'Schijf van Vijf' niet doet.

Kritiek en Samenwerking

Ondanks de overeenkomsten hebben experts hun bedenkingen geuit over de verschillen tussen Nutri-Score en de 'Schijf van Vijf'. Het Voedingscentrum benadrukt dat. Hoewel Nutri-Score een waardevol hulpmiddel kan zijn, het geen vervanging is voor de bredere richtlijnen van de 'Schijf van Vijf'.

De komende secties zullen dieper ingaan op specifieke aspecten van zowel Nutri-Score als de 'Schijf van Vijf', waarbij we de voor- en nadelen belichten om jou te helpen weloverwogen voedselkeuzes te maken.

Lezen van Nutri-Score

Nu je weet wat de Nutri Score is, wil je natuurlijk weten hoe je deze moet lezen. Laten we daar samen naar gaan kijken, we leggen het uit.

Nutri-Score Overzicht

Nutri-Score bevat verschillende elementen die samen een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een product laten zien. Hier zijn enkele sleutelelementen:

 • Kleurencode: Nutri-Score kent vijf kleurcodes toe, variërend van groen (A) tot rood (E). Groen staat voor gezondere keuzes, terwijl rood waarschuwt voor minder gezonde opties.
 • Letterscore: Elke kleur is gekoppeld aan een letter, die een specifieke beoordeling van de voedingswaarde vertegenwoordigt.

Hoe de Score Te Interpreteren

Positieve Aspecten (A & B)

 • Meer vezels: Producten met een 'A' of 'B' hebben over het algemeen hogere vezelgehaltes, wat gunstig is voor de spijsvertering.
 • Minder suiker: Lagere suikergehaltes worden beloond met een betere score, waardoor je bewuster kunt kiezen.

Overwegingen (C, D & E)

 • Matiging Aanbevolen: Producten met een 'C', 'D' of 'E' moeten met mate worden geconsumeerd vanwege hun potentieel minder gunstige voedingswaarde.
 • Zout en Verzadigd Vet: Let op het zout- en verzadigd vetgehalte, vooral bij producten met een 'D' of 'E'.

Praktisch Gebruik

Om Nutri-Score effectief te benutten bij het doen van boodschappen, is het belangrijk:

 • Vergelijkbare Producten Vergelijken: Kijk naar de Nutri-Score van verschillende merken van hetzelfde product om de gezondste keuze te maken.
 • Focus op Groen (A & B): Probeer vooral producten te kiezen met een 'A' of 'B' voor een optimale voedingswaarde.
 • Bewuste Keuzes Maken: Gebruik Nutri-Score als een richtlijn om bewuster te winkelen en beter geïnformeerde keuzes te maken.

Nutri-Score in de Praktijk

In de volgende sectie duiken we dieper in op voorbeelden van producten en hoe Nutri-Score kan worden toegepast in real-life scenario's.

wat is nutri-score

Kritiek en Verbeteringen

Ondanks de toenemende populariteit van Nutri-Score, zijn er enkele kritieken en ruimte voor verbeteringen.

Kritiekpunten op Nutri-Score

 1. One-Size-Fits-All Benadering: Sommige critici beweren dat Nutri-Score geen rekening houdt met individuele voedingsbehoeften. Daarvoor is het geen op maat gemaakte aanbevelingen.
 2. Verzadigd Vet en Natuurlijke Producten: Er is kritiek op de manier waarop Nutri-Score verzadigde vetten in natuurlijke producten beoordeelt. Waardoor gezonde opties soms lager scoren dan verwacht.
 3. Complexiteit van Voedingsstoffen: Nutri-Score houdt voornamelijk rekening met enkele voedingsstoffen, waardoor het de algehele complexiteit van voedsel niet volledig weergeeft.

Verbeteringen voor een Betere Beoordeling

 1. Persoonlijke Scores: Nutri-Score zou effectiever worden door rekening te houden met individuele gezondheidsfactoren.
 2. Voedingsstoffen Uitbreiden: Het opnemen van vitamines en mineralen in de overweging van Nutri-Score zou de nauwkeurigheid verbeteren.

Toekomstige Ontwikkelingen

Met het oog op continue verbeteringen en acceptatie, zou Nutri-Score kunnen evolueren:

 • Technologische Integratie: Mogelijke samenwerkingen met technologieën zoals apps kunnen consumenten helpen de Nutri-Score beter te begrijpen en toe te passen.
 • Educatieve Campagnes: Het opzetten van educatieve campagnes om consumenten bewuster te maken van Nutri-Score en de factoren die het hanteert.
 • Samenwerking met de Voedingsindustrie: Een nauwere samenwerking met de voedingsindustrie kan leiden tot meer transparantie en nauwkeurigere gegevens voor een betere beoordeling.

In de volgende sectie onderzoeken we enkele van deze kritieken en mogelijke verbeteringen in meer detail.

Hoe Nutri-Score te Gebruiken

Nu we begrijpen wat Nutri-Score inhoudt en enkele kritieken hebben behandeld, is het belangrijk om te leren hoe je Nutri-Score praktisch kunt toepassen bij het maken van bewuste voedselkeuzes.

Stapsgewijze Gids voor Effectief Gebruik

 1. Leer de Classificaties Kennen:
  • Begrijp de betekenis achter de Nutri-Score-classificaties (A tot E) en welke voedingsstoffen ze vertegenwoordigen.
 2. Vergelijk Producten Direct in de Winkel:
  • Maak gebruik van Nutri-Score om producten ter plekke in de supermarkt te vergelijken. Dit helpt bij het maken van gezondere keuzes zonder uitgebreide etiketten te hoeven lezen.
 3. Let Op Portiegroottes:
  • Houd rekening met portiegroottes bij het interpreteren van Nutri-Score. Sommige producten lijken gezonder op basis van de Nutri-Score, maar de portiegrootte kan een verschil maken.
 4. Combineer met Andere Informatie:
  • Nutri-Score is een handige gids, maar het kan nuttig zijn om het te combineren met andere informatie, zoals de ingrediëntenlijst, voor een vollediger beeld.

Praktische Tips voor Consumenten

 • Maak een Boodschappenlijstje met Nutri-Score in Gedachten:
  • Voorbereiding is cruciaal. Stel een boodschappenlijstje op waarbij je Nutri-Score hanteert als leidraad voor gezondere opties.
 • Experimenteer met Gezonde Recepten:
  • Ontdek nieuwe recepten op basis van Nutri-Score om gezonde keuzes te bevorderen in maaltijdbereidingen.
 • Betrek het Gezin bij Bewuste Keuzes:
  • Creëer bewustwording in het gezin door Nutri-Score te delen en samen gezondere keuzes te maken.

Technologische Ondersteuning

 • Gebruik Voedingsapps met Nutri-Score Integratie:
  • Verschillende apps integreren Nutri-Score, waardoor je snel en gemakkelijk de voedingswaarde van producten kunt controleren.
 • Scanbare QR-codes op Producten:
  • Zoek naar producten met scanbare QR-codes voor directe toegang tot Nutri-Score en gedetailleerde informatie.

Door Nutri-Score op een praktische manier te gebruiken, kunnen consumenten de weg effenen naar een bewustere en gezondere levensstijl. In het volgende gedeelte duiken we dieper in op de vergelijking tussen Nutri-Score en de Schijf van Vijf.

Wat is nutri-score a

Toekomst van Nutri-Score in Nederland

Inleiding

Terwijl Nutri-Score al aanzienlijke aandacht en acceptatie heeft gekregen, werpt de toekomst ervan in Nederland boeiende vragen op. Laten we eens kijken naar de mogelijke ontwikkelingen en wat we kunnen verwachten.

Huidige Stand van Zaken

 1. Acceptatie door Consumenten:
  • Analyse van de huidige houding van Nederlandse consumenten ten opzichte van Nutri-Score en hoe het hun koopgedrag beïnvloedt.
 2. Industriële Acceptatie:
  • Onderzoek naar de mate waarin voedingsproducenten en supermarkten Nutri-Score omarmen en actief promoten.

Potentiële Veranderingen en Uitdagingen

 1. Overheidsbeleid:
  • Een blik op mogelijke overheidsinitiatieven en regelgeving omtrent het gebruik van Nutri-Score op voedselproducten.
 2. Educatie en Bewustwording:
  • De rol van educatieve programma's en bewustwordingscampagnes om Nutri-Score effectiever te maken voor het grote publiek.
 3. Samenwerking met de Voedingsindustrie:
  • Bespreking van de samenwerking tussen de overheid, gezondheidsinstanties en de voedingsindustrie om de implementatie van Nutri-Score te optimaliseren.

Voordelen voor de Nederlandse Samenleving

 1. Gezondere Bevolking:
  • Verwachtingen ten aanzien van de langetermijneffecten op de gezondheid van de Nederlandse bevolking door grotere bewustwording van voedselkeuzes.
 2. Reductie van Voedingsgerelateerde Ziekten:
  • Het potentieel van Nutri-Score om de prevalentie van voedingsgerelateerde ziekten te verminderen.

Mogelijke Uitbreiding van Nutri-Score

 1. Toepassing op Horecaproducten:
  • Discussie over de uitbreiding van Nutri-Score naar menu's in restaurants en andere horecagelegenheden.
 2. Internationale Samenwerking:
  • Onderzoek naar de mogelijkheid van samenwerking tussen Nederland en andere landen voor een consistente internationale benadering.

Conclusie

Na een diepgaande verkenning van Nutri-Score, kunnen we concluderen dat het een waardevol instrument om bewuste voedselkeuzes te maken. De acceptatie door zowel consumenten als de voedingsindustrie is een positieve stap in de richting van een gezondere samenleving.

Voordelen van Nutri-Score

Voordelen

Toelichting

Transparantie voor Consumenten

Nutri-Score biedt duidelijkheid over de voedingswaarde van producten, waardoor consumenten geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Stimulans voor Gezondheid

Door bewustwording te vergroten, draagt Nutri-Score bij aan een gezondere bevolking en mogelijk een afname van voedingsgerelateerde ziekten.

Nadelen van Nutri-Score

Nadelen

Toelichting

Simplificatie van Voedingswaarde

Nutri-Score kan de complexiteit van voedingswaarde verminderen, wat niet altijd volledig recht doet aan de diverse aspecten van een gezond dieet.

Focus op Productniveau

Nutri-Score richt zich op individuele producten en houdt geen rekening met de algehele voedingsinname, wat tot misleidende conclusies kan leiden.

Toekomstperspectief

Met de groeiende steun en de mogelijkheid van internationale samenwerking heeft Nutri-Score het potentieel om verder uit te breiden. De komende jaren zullen ongetwijfeld meer onthullen over hoe Nutri-Score de Nederlandse eetgewoonten en gezondheid positief kan beïnvloeden. Het is een spannende tijd voor zowel consumenten als de voedingsindustrie, waarin gezondheid centraal staat bij elke maaltijd.

Veel gestelde vragen

Wat is een goede Nutri-Score?
Een goede Nutri-Score hangt af van je individuele behoeften, maar over het algemeen zijn A en B betere keuzes dan C, D, of E. Kies voor evenwichtige voeding.
Is Nutri-Score altijd gezond?
Hoewel Nutri-Score een handige gids is, betekent een A-score niet per se dat een product gezond is. Let op de context van je gehele dieet.
Waarom is Zalm Nutri-Score D?
Zalm kan een D-score hebben vanwege vetgehalte en calorieën. Het benadrukt de noodzaak van variatie in je voeding.
Wat zijn de valkuilen van Nutri-Score?
Nutri-Score houdt geen rekening met de herkomst van voedingsstoffen. Vertrouw niet blindelings op de score; kijk naar het volledige plaatje.
Waarom heeft kaas Nutri-Score D?
Kaas krijgt vaak een D vanwege het vet- en zoutgehalte. Geniet met mate en combineer met gezondere opties.
Ilja

Ilja

Lifestyle coach

Een gezonde levensstijl gaat verder dan alleen gezonde voeding en lichaamsbeweging. Het gaat ook om het verbeteren van je mentale en emotionele welzijn. Met mijn kennis en ervaring als Lifestyle coach kan ik je begeleiden bij het ontwikkelen van een persoonlijk plan dat aansluit op uw individuele behoeften en doelen. Ik geloof in een holistische benadering van lifestyle coaching, waarbij we samenwerken om uw fysieke, mentale en emotionele welzijn te verbeteren.

Ook interessant

Gerelateerde artikelen

 • Wat is Nutri-Score? Ontcijfer de Gezonde Keuze in de Supermarkt
   

  Buikvet Wegtrainen: Ontdek de Weg naar een Platte Buik

 • Wat is Nutri-Score? Ontcijfer de Gezonde Keuze in de Supermarkt
   

  Vet omzetten in spieren: Feit of Fictie? Ontdek de Waarheid.

 • Wat is Nutri-Score? Ontcijfer de Gezonde Keuze in de Supermarkt
   

  Nationaal Preventieakkoord: Samen naar Een Actiever Bestaan

Dit is JOUW GYM, de gezondste manier van trainen. Gegarandeerd resultaat als jij wilt Afvallen Fitter wilt worden Sterker wilt worden